ILVO blogt ILVO BLOGT vanop het Proefplatform Agro-ecologie Hansbeke: Boerderijcompost maken met z’n drieën

25/02/2021
Compostrillen

Het Proefplatform Agro-ecologie Hansbeke is een samenwerking tussen ILVO, PHAE en RHEA. De 50 ha biologische gronden bieden een unieke experimenteerruimte voor agro-ecologische principes. Regelmatig bloggen we over deze experimenten via de ILVO website en sociale media.

Op 7 mei 2020 zijn we op het Proefplatform Agro-ecologie Hansbeke begonnen met het opzetten van twee compostrillen. Zowel samenstelling als machinekeuze blijken belangrijk.

De composthoop bevatte stalmest (dus een dierlijke component!), houtsnippers, bladafval en natuurmaaisel. Interessant is dat je als individueel bedrijf afspraken zal kunnen maken met twee andere bedrijven als ‘bron’ van composteerbaar materiaal, om de houtige (bruine) fractie en de groene (nattere) fractie in de compostering in balans te hebben.

De Vlaamse Landmaatschappij volgt deze composteerproef op in het kader van boerderijcompostering in samenwerkingsverband, MAP6. Het gaat dus eigenlijk toch wel om een pionierssituatie. De bruine componenten komen van het bedrijf zelf. De stalmest wordt aangevoerd door een andere boer, namelijk een melkveehouder. Het natuurmaaisel is afkomstig van het domein Drongengoedbos.

De compost wordt regelmatig gekeerd en bevochtigd met een compostkeerder van Ménart in loonwerk van het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw. Koen Willekens van ILVO begeleidt de compostproductie en de -toepassing op de akkers.

Bekijk video op YouTube

Waarom compost?

Doel van PHAE (boer Felix) is om via compost te zorgen voor een vruchtbare én robuuste bodem. Compost brengt voedingsstoffen en de gewenste bodembiologie aan. Compost draagt ook bij tot het verhogen van het koolstofgehalte in de bodem, zodat die een stuk veerkrachtiger wordt.

Hand compost Compostkeerder Compostril compostkeerder

Vragen?

Contacteer ons

Koen Willekens

Coördinator Proefplatform Agro-ecologie Hansbeke

Ook interessant