ILVO blogt ILVO BLOGT vanop het Proefplatform Agro-ecologie Hansbeke: Succesvolle mechanische onkruidbestrijding in mengteelt

11/06/2021
PPAE Hansbeke mengcultuur brouwgerst erwt wiedeg
Links de werkgang voor het wiedeggen. Rechts de werkgang waar de wiedeg al passeerde. De toplaag is daar duidelijk losgewoeld maar het gewas blijft verankerd in de ondergrond.

Op 3 mei 2021 werd op het Proefplatform Agro-Ecologie Hansbeke (PPAE Hansbeke) een mengcultuur brouwgerst-erwt met de precisiewiedeg van Treffler bewerkt. De wiedeg zorgt voor mechanische onkruidbestrijding zodat er geen herbiciden nodig zijn om onkruiden te verdelgen.

Het is geen evidentie om het gepaste moment voor wiedeggen te vinden. Het is een afweging tussen de weersvoorspellingen en de ontwikkeling van onkruid en gewas. Droog weer verhoogt namelijk de slaagkans van mechanische onkruidbestrijding, maar onkruid wordt het best aangepakt in zijn kiemstadium voor het aan het bodemoppervlak verschijnt.

Constante tandendruk ongeacht de oneffenheden op de bodem

De wiedeg van Treffler is bijzonder omdat hij beschikt over een systeem voor het instellen van een homogene tandendruk. De tanden zijn individueel geveerd en de druk wordt hydraulisch geregeld vanuit de tractor. Het is belangrijk de juiste druk op de tanden te plaatsen om het onkruid maximaal te raken zonder het gewas los te woelen. Zijn de onkruiden al meer gevestigd dan moet er agressiever en mogelijk meermaals gewiedegd worden, wat schade aan het gewas kan veroorzaken.

In de video hieronder zie je de precisiewiedeg aan het werk in de brouwgerst-erwt mengcultuur.

Precisiewiedeg voor mechanische onkruidbestrijding

Het resultaat?

De mengcultuur brouwgerst-erwt doorstond de bewerking met de wiedeg zeer goed. Twee weken na het wiedeggen stonden de gewassen goed ontwikkeld op het veld (zie foto). In de zomer worden ze geoogst en daarna getrieerd.

brouwgerst-erwt mengcultuur
De goede ontwikkeling van de mengcultuur brouwgerst-erwt twee weken na het wiedeggen.

Het Proefplatform Agro-ecologie Hansbeke is een samenwerking tussen ILVO, PHAE en RHEA. De 50 ha biologische gronden bieden een unieke experimenteerruimte voor agro-ecologische principes. Regelmatig bloggen we over deze experimenten via de ILVO website en sociale media.

Ook interessant